Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Wat is spinthout bij eikenhout?

Wat is spinthout bij eikenhout?

Vaak krijgen we van de klanten bij de Plankencentrale de vraag wat spinthout of spint is. Spinthout is het lichtgekleurde gedeelte van een stam tussen de bast en het kernhout. Het vormt een soort ring (zie onderstaande foto’s). Spinthout heeft een speciale functie: het zorgt voor de opwaartse sapstroom van water en mineralen. Het heeft dezelfde structuur als kernhout en heeft duurzaamheidsklasse 5, dus het is niet duurzaam. Daarom wordt spinthout niet voor buitentoepassingen gebruikt.

Foto’s 1 en 2: Voorbeelden van spinthout bij eikenhout. Het spinthout is de lichtgekleurde rand tussen de bast en schors enerzijds en het kernhout anderzijds.

Spinthout bij eikenhout
Bij eikenhout is de overgang van spinthout naar kernhout scherp: het spint kleurt wit en is lichter dan het kernhout. De breedte van het spinthout kan variëren en hangt af van het groeigebied. Wanneer de stammen wat langer liggen, kleurt het spint juist wat bruiner en wordt het gemakkelijker aangetast door schimmels (zie foto 3 hieronder).

Spinthout in onze geschaafde planken
Tijdens onze inkoop en selectie van planken letten we op de aanwezigheid van spinthout, omdat dit over het algemeen onwenselijk is vanwege het kleurverschil met het bruinere kernhout. Voor alle eiken kwaliteiten geldt dat aan de bovenzijde geen spinthout is toegestaan. Aan de onderzijde mag een randje spint zitten. Bij de meeste werkstukken (projecten?) is één kant de zichtzijde en vormt spint aan de onderkant dus geen enkel probleem (foto 3). De houtkwaliteit van een plank met een randje spint is namelijk dezelfde als van een plank zonder spint.


Foto 3: Lichtbruin gekleurd spinthout van een eikenstam die al wat langer ligt. De afscheiding met het lichtere kernhout is goed zichtbaar. Voor de meeste klanten is dit aandeel spint geen enkel probleem.

Foto’s 3 en 4: Bij de linkerfoto is het spint als twee lichtgekleurde randjes zichtbaar. Deze kant is de slechte zijde. Bij de rechterfoto heeft derde plank van boven een randje spint. (kun je hier een klein pijltje zetten? Of kruisje?)

Omdat de markt en ook wij aan één zijde af en toe spinthout toestaan, wordt er meer hout van de boom gebruikt, wat dus een efficiëntere productie oplevert en lagere prijzen.

Wil je meer weten over spinthout en hoe je het hout moet verwerken? Aarzel dan niet en neem contact met ons op.