Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Iepen, een ondergewaardeerde houtsoort

Iepen is een hele warme rode houtsoort maar wordt nog steeds ondergewaardeerd omdat het relatief onbekend is. Het is uitermate geschikt om meubels en vloeren van te maken.

Onze iepen planken verkopen we in twee dikten: 20 mm en 40 mm. De breedte varieert een beetje van het aanbod omdat de beschikbaarheid niet groot is.

De kwaliteit van iepen kent een grote variatie in kleur, nerf, gebreken en aanwezigheid van reactiehout. Dit komt mede doordat iepen veel als laanboom aangeplant worden en daardoor aan wind zijn blootgesteld. Het hout van iepen die in het bos groeien, is gelijkmatiger van kwaliteit.

 

 

Herkomst en iepenziekte
Iepenhout is beperkt beschikbaar. Het meeste groeit in Zeeuws-Vlaanderen en Vlaanderen als laanboom. Nog steeds wordt deze boom bedreigd door de iepenziekte, een schimmel die zich nestelt in de houtvaten. De schimmel kan zich van het ene naar het andere houtvat verspreiden. Als afweermechanisme maakt de boom thyllen (blaasjes) en gomblazen aan die groei van de schimmel stoppen. Als er vele houtvaten verstopt zijn, sterft de boom af.

Droging 
Drogen van iepen tot 10- 12 % vochtgehalte moet langzaam gebeuren, omdat in iepenhout veel spanning zit. De planken worden eerst op de zogenaamde stapellatjes gelegd en onder een overkapping gezegd. Na ongeveer  8 tot 10 maanden worden ze in een droogkamer gezet waar met behulp van warmte en luchtcirculatie het houtvochtegehalte verlaagd wordt.

Herkomst van ons iepen
De bomen die gebruikt worden voor de vervaardiging van onze planken zijn afkomstig uit Zeeuws-vlaanderen en Vlaanderen.