Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Eiken lamellen, hout met vele mogelijkheden

Lamellen zijn stukjes hout die dunner zijn dan een plank en dikker zijn dan fineer en zijn 3 tot 6 mm dik. In de parketindustrie worden lamellen veel gebruikt. Om lamelparket te maken worden ze op op berkenmultiplex gelijmd. Deze constructie geeft stabiel parket.

Lamellen kun je ook voor veel andere toepassingen gebruiken zoals deurlijsten, deurbekleding, vervaardiging van lampen, etc. De voordelen zijn: het is dun en dus makkelijk te bewerken; het is massief hout dat niet zo fragiel is als fineer.

Onze eiken lamellen zijn tussen de 4 en 5 mm dik en 150 mm en 190 mm breed. Naast eiken verkopen we ook lamellen van Amerikaans noten, olijfhout, Amerikaans esdoorn, wengé en robijnhout.

Vochtgehalte
Lamellen hebben een vochtgehalte dat varieert van 8 – 10 %. Hierdoor zijn ze stabiel en werken ze nauwelijks. Lamellen zijn alleen geschikt voor binnengebruik.

Verlijming
Lamellen zijn ideaal om te verlijmen. Het is belangrijk om tijdens de verlijming het oppervlak van de lamel helemaal van lijm te voorzien en tijdens het drogen/uitharden van de lijm de aan elkaar te verlijmen delen goed aan te drukken over het hele oppervlak.

Productie van lamellen
Lamellen kunnen op verschillende manieren geproduceerd worden. Ten eerste kunnen ze uit vers hout gezaagd worden, de droging duurt daarna heel kort. Bijkomend voordeel is dat je een heel stabiel product krijgt.
Ook kunnen lamellen ook uit 27 mm dik hout gezaagd worden. Afhankelijk van de dikte kun je drie, vier of vijf lamellen produceren. Een nadeel is dat de lamel na het zagen spanning kan bevatten en bij onvoldoende houtkwaliteit heb je veel verlies.