Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Iroko, ofwel Afrikaans teak

Sapeli zonder noesten gedroogd en geschaafd

Iroko wordt wel Afrikaans teak genoemd vanwege het uiterlijk. Veel meubelmakers, interieurbouwers en handige doe-het-zelvers gebruiken het daarom in de prachtigste projecten, zoals meubels en keukens. Iroko is een sterke en duurzame houtsoort die ook voor vele andere toepassingen ingezet wordt, zowel binnen als buiten. Denk bijvoorbeeld aan kozijnen, deuren, trappen, meubels, parket en terrassenbruggen. Een groot voordeel is dat iroko fors goedkoper is dan teak.

Wij verkopen iroko in twee dikten: 20 mm dik en 40 mm dik in verschillende lengten. De kleur van iroko varieert van goudbruin tot geel en bevat weinig noesten. Iroko heeft een fijne nerf, maar kruisdraad komt ook voor. Dit betekent dat de vezels tegen elkaar in gegroeid zijn. Daardoor is het soms lastig te schuren.

Deze houtsoort vergrijst buiten erg mooi wanneer het onbehandeld wordt toegepast.

Hoge duurzaamheid
Iroko valt in duurzaamheidsklasse 1 tot 2, dat betekent dat het kernhout onbehandeld erg lang, (meer dan 25 jaar) meegaat. Per partij kan de duurzaamheid echter verschillen. Dit heeft met de herkomst te maken. Dankzij de hoge duurzaamheid is iroko goed bestand tegen schimmel en insectenvraat.

Let op bij de verwerking
Een nadeel van deze houtsoort is dat deze bij kleinere afmetingen de neiging heeft tot kromtrekken. Wanneer het behandeld wordt, moet het vooraf goed ontvet worden. Bij bewerking kunnen beitels snel bot worden vanwege de kalk in het hout. En ten slotte bevat het hout ook de stof chlorophorin. Als je deze onbeschermd op je huid krijgt, bestaat de kans op huidaandoeningen en ontstekingen van de slijmbeurzen.

Gecertificeerd iroko bij Plankencentrale.nl
Iroko is de commerciële handelsnamen voor twee botanische soorten:
Chlorophora regia A. Chev. komt uit de natte delen van het West-Afrikaanse regenwoud, van Gambia tot Kameroen; en Chlorophora excelsa (Welw.) benth. en Hock f. komt uit bostypes met meer bladverlies, van Senegal tot Mozambique en die wat droger zijn. De iroko van Plankencentrale.nl is FSC-gecertificeerd. Dat betekent dat deze tropische houtsoort afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Voor de duidelijkheid: wij zijn niet FSC-gecertificeerd.