Vuren

Vuren

Vurenhout, ook geschikt voor hoogwaardige toepassingen

Vurenhout is hout van de fijnspar (Picea abies ) en wordt vooral geassocieerd met de bouw, zoals bijvoorbeeld hout voor kapconstructies, binnenkozijnen, binnenconstructies en panlatten. Dit is logisch: in 2019 werd maar liefst 3,4 miljoen m3 naaldhout in Nederland geïmporteerd, en hiervan is het grootste gedeelte vuren.

Maar vuren heeft veel meer in zijn mars: het kent ook hoogwaardige toepassingen zoals de vervaardiging van muziekinstrumenten. Zo wordt vuren gebruikt voor de bovenbladen van gitaren, bovenbladen van violen en cello’s, en orgels en klavecimbels. Daarnaast wordt vuren toegepast in de bouw van houten sportvliegtuigjes.

De kwaliteit van het hout voor dit soort toepassingen moet hoog zijn: het gaat altijd om kwartiers gezaagd hout zonder noesten. Vaak worden er ook eisen gesteld aan de jaarringbreedte.

Interesse in ons vurenhout? Neem contact op met ons! Of kijk op de webshop.

Webshop

Vuren op voorraad

20 x 135 mm
Vanaf: €35,00 m¹
89,95

Duurzaamheid
Vuren is geen duurzame houtsoort en valt in duurzaamheidsklasse 5. Het is daarom niet raadzaam deze houtsoort onbehandeld buiten te gebruiken of te laten staan.

Vuren versus grenen
Vuren en grenen lijken op elkaar, maar zijn wel onderscheiden als het om kernhout gaat:
grenen heeft namelijk donkergekleurd kernhout en bij vuren is dat lichter. Verder zijn de noesten bij vuren mooi rond, terwijl ze bij grenen groter en langwerpiger zijn (schietnoesten); Tot slot is grenen vettiger en zwaarder dan vuren.

Groeigebieden
Het oorspronkelijk groeigebied van de fijnspar dat de houtsoort vuren levert, is het middengebergte van Midden- en Zuidoost-Europa. Een ander natuurlijk groeigebied is Noordoost-Europa. Op veel laagvlakten in West Europa en dalen in Midden-Europa, is deze boomsoort aangeplant vanwege de economische waarde. Ecologisch gezien hoort de boom hier niet en zijn de huidige problemen met de letterzetter, een kever die de bast aanvreet, in deze gebieden hierdoor te verklaren De letterzetter gedijt goed met droog weer en warme temperaturen iets dat de laatste jaren veelvuldig is voorgekomen.