Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 45,00
Bij aankopen vanaf € 650,00 levering gratis
 

Sapeli, de egale houtsoort

Sapeli zonder noesten gedroogd en geschaafd

Sapeli is een fijne houtsoort om mee te werken, omdat het machinaal makkelijk te bewerken is en een egale structuur heeft. Het is ook eenvoudig af te werken met olie of lak.

Sapeli wordt daarom in Nederland veel gebruikt voor kozijnen, deuren en trappen. Onze klanten gebruiken sapeli ook in de kleine jachtbouw.

De kleur van sapeli is roodachtig bruin en soms heeft het een gouden glans. De kenmerkende kruisdraad is soms onregelmatig. Dan krijgt het kwartierse hout zijn typische brede strepentekening van donkere en lichte banden. Op het dosse vlak heeft het hout een decoratieve vlamtekening. De nerf is matig fijn (link naar houtinfobois.be).

Benieuwd naar het assortiment sapeli planken van Plankencentrale.nl? Wij verkopen sapeli van 20 mm dik.

Duurzaamheid
Sapeli is bij gebruik buiten een matig duurzame houtsoort en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dat betekent dat het kernhout bij buitentoepassingen tien tot vijftien jaar meegaat. Sapeli wordt ook in de botenbouw gebruikt, maar dan wordt het afgewerkt met lak.

Leuk om te weten
Deze bomen worden wel 40 tot 50 meter hoog en hebben een diameter van 70 tot 120 cm. De rechte, takvrije, cilindrische stam is 15 tot 20 meter lang. Dat zorgt ervoor dat we prachtige planken in onze winkel kunnen aanbieden (link webshop)

Herkomst
Sapeli is de commerciële naam voor de botanische soort Entandrophragma cylindricum Sprague. Het komt voor in het permanent groene tropische regenwoud van haast alle landen in Midden- en West-Afrika, zoals Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, RD Congo en Congo-Brazzaville.