Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Grenen, klassiek restauratiehout

Europees grenen met noesten, gedroogd en geschaafd

Grenenhout is het hout van de grove den en wordt, net als vurenhout, voor veel verschillende toepassingen gebruikt. Het wordt veel gebruikt als bouwhout, ramen, deuren, tussenvloeren, masten en houtbeplanking voor boten. Ook wordt grenen veel als tuinhout gebruikt nadat het geïmpregneerd is.

Er zijn veel verschillende kwaliteiten grenenhout en die zijn afhankelijk van groeigebied en het bosbeheer. Plankencentrale.nl voert twee kwaliteiten grenen: grenen met een enkele noest en 40 mm dik is; en rustiek grenen met een beperkt aantal kleine noestjes van maximaal 20 mm dik.

Ons grenen is uitermate geschikt voor restauraties in oude monumentale gebouwen.

Interesse in ons grenen? Neem een kijkje in de webshop of neem contact op met ons!

Duurzaamheid
Grenenhout is matig duurzaam en valt in duurzaamheidsklasse 3. De gebruiksduur van het kernhout is 10 tot 15 jaar. Afhankelijk van de toepassing is het raadzaam om grenenhout met een beits of verf te behandelen aangezien niet al het hout kernhout is. Spinthout van grenen valt in een lagere duurzaamheidsklasse en zou je dus extra kunnen beschermen bij buitentoepassingen.

Grenenhout versus vurenhout
Vuren en grenen lijken op elkaar, maar zijn wel onderscheiden als het om kernhout gaat:
grenen heeft namelijk donkergekleurd kernhout en bij vuren is dat lichter. Verder zijn de noesten bij vuren mooi rond, terwijl ze bij grenen groter en langwerpiger zijn (schietnoesten); Tot slot is grenen vettiger en zwaarder dan vuren. Het aandeel vuren dat in de bouw wordt gebruikt is aanmerkelijk hoger dan van grenen.

Groeigebieden en herkomst
Het natuurlijk groeigebied van de grove den is Midden-, Noord,- en Oost-Europa. Sinds de laatste ijstijd komt de grove den ook in West-Europa voor. Het grenenhout bij Plankencentrale.nl is afkomstig uit Tsjechië.