Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Lamellen, eindeloos veel mogelijkheden

Lamellen zijn stukjes hout die dunner zijn dan een plank en dikker zijn dan fineer. Ze zijn 3 tot 6 mm dik. In de parketindustrie worden lamellen veel gebruikt. Om lamelparket te maken worden lamellen op berkenmultiplex gelijmd. Deze constructie geeft stabiel parket.

Lamellen kun je ook voor veel andere toepassingen inzetten, zoals deurlijsten, deurbekleding, vervaardiging van lampen, etc. De voordelen zijn: het is dun, dus makkelijk te bewerken en het is massief hout, dus niet zo fragiel is als fineer.

De lamellen van Plankencentrale.nl zijn tussen de 4 en 5 mm dik en  leverbaar in eiken, Amerikaans noten, olijfhout, Amerikaans esdoorn, wengé en robijnhout.

Vochtgehalte
Lamellen hebben een vochtgehalte van 8 tot 10 %. Hierdoor zijn ze stabiel en werken ze nauwelijks. Lamellen zijn alleen geschikt voor gebruik binnenshuis.

Verlijming
Lamellen zijn ideaal om te verlijmen. Het is belangrijk om het oppervlak van de lamel helemaal van lijm te voorzien en tijdens het drogen en uitharden van de lijm de te lijmen delen goed aan te drukken over het hele oppervlak. Hiervoor gebruik je bij voorkeur lijmklemmen.

Productie van lamellen
Lamellen kunnen op verschillende manieren geproduceerd worden. Ten eerste kunnen ze uit vers hout gezaagd worden, de droging duurt daarna heel kort. Bijkomend voordeel is dat je een heel stabiel product krijgt.
Ook kunnen lamellen ook uit 27 mm dik hout gezaagd worden. Afhankelijk van de dikte kun je drie, vier of vijf lamellen produceren. Een nadeel is dat de lamel na het zagen spanning kan bevatten en bij onvoldoende houtkwaliteit heb je veel verlies.