Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 45,00
Bij aankopen vanaf € 650,00 levering gratis
 

Essen, hout met een mooie groffe nerf

Essen is een fijne houtsoort om meubels en trappen van te maken. Maar essen biedt nog meer: dankzij een bijzondere eigenschap, de hoge elasticiteit, is het een perfecte houtsoort voor het vervaardigen van stelen, bogen en sportartikelen.

De kleur van essen is belangrijk: deze kan namelijk enorm variëren onder meer vanwege van het groeigebied. Meubelmakers en interieurbouwers waarderen essen vooral wanneer het helemaal licht tot wit is. Bij essen treedt soms verkerning op, waarbij de kern na verloop van tijd bruin of grijs wordt. Soms tekent zich een scherpe afscheiding tussen het spint- en kernhout af, soms is de overgang gelijkmatig en is de plank een beetje witgrijs. Essen met bruinkern wordt ook wel olijfessen genoemd. Verkerning is geen teken van mindere kwaliteit, maar het gevolg van een natuurlijk groeiproces van de boom.

Europees essen is makkelijk en snel te drogen. Na het zagen moet het met droge stapellatten worden opgelat om lattenstrepen te voorkomen. Zagen, schaven, schuren en afwerken gaan makkelijk. Essen is in vergelijking met andere soorten makkelijk te buigen.

Vragen?
Heb je nog vragen over toepassingen of maten van essenhout? Neem dan contact op met Plankencentrale.nl of kijk in de webshop voor afmetingen van jouw keuze!

Duurzaamheid
Essen heeft een lage duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 5, het is dus niet geschikt voor buitentoepassingen. Voor binnentoepassingen is essenhout echter zeer geschikt.

Kwaliteit van essen
Er is een verschil tussen hout van laanbomen en hout uit bosbestanden. Hout van laanbomen is wat knoestiger dan het hout van bosbestanden. Deze laatsten leveren grote delen foutvrij hout. De nerf verschilt enorm per regio: Midden-Europees essen kenmerkt zich door een fijne structuur, terwijl het essenhout uit Nederlandse polder vrij grof van structuur is.

Groeigebied en herkomst
De gewone es met de botanische naam Fraxinus excelsior komt wijdverspreid in Europa voor. Alleen in Spanje en Zuid-Italië groeit deze boom niet. In Nederland is er de afgelopen vijftig jaar veel essen in de polder en als laanboom aangeplant. Het hout van het ¨zogenaamde polderessen” kenmerkt zich door jaarringen van wel 1,0 tot 1,5 cm breed. Aan de kopse kant lijkt het dan ook wel op populierenhout. De nerf van dit hout is heel grof. Het essenhout van de Plankencentrale.nl komt uit de Franse Vogezen en Flevoland.