Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Esdoorn, een edele houtsoort

Amerikaans esdoorn weinig noesten, gedroogd en geschaafd

Esdoorn, een edele houtsoort

Esdoorn wordt ook wel een edele houtsoort genoemd omdat het hoogwaardige toepassingen heeft zoals muziekinstrumenten (gitaar- en vioolbouw) en meubels.

Daarnaast is esdoornhout zeer geliefd vanwege zijn eigenschappen:  het is licht van gewicht, licht van kleur, hard en geeft geen geur af.  De structuur is fijn en gelijkmatig. Deze eigenschappen maken het bijzonder geschikt voor meubels, binnenbetimmeringen, parket, fineer, draai- en snijwerk, speelgoed en sportartikelen.

De esdoorn is wit tot crème-achtig van kleur.  Het aantal noesten bij esdoorn is klein. Esdoorn is zowel met de hand als machinaal goed te bewerken. Esdoornhout is ook makkelijk te drogen. De esdoornplanken van Plankencentrale.nl komen uit de Franse Vogezen en de Flevopolder.

Esdoorn iets voor jou?
Vind je esdoorn ook zo mooi? Plankencentrale.nl heeft prachtige esdoorn op voorraad die je snel geleverd krijgt.

Duurzaamheid
Esdoorn heeft een lage duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 5. Het is prima hout, maar vooral voor binnentoepassingen.

Het zagen vindt vooral in het najaar of in de winter plaats om schimmelvorming in het hout te voorkomen. Bij vers gezaagd esdoorn in combinatie met hogere temperaturen en slechte ventilatie gaan schimmels dieper in het hout. Na het schaven zijn deze zichtbaar als grijze vlekken of zwarte puntjes.

 

 

Amerikaanse esdoorn en Europese esdoorn
De Amerikaanse esdoorn (Acer saccharum) is aanzienlijk zwaarder dan de Europese esdoorn. Dit komt omdat de Europese esdoorn sneller groeit, dus bredere  jaarringen heeft. In Europees esdoorn kunnen meer kleurvariaties voorkomen. Na verloop van tijd kan esdoorn geel verkleuren: onze ervaring is dat Amerikaanse esdoorn geler verkleurt dan Europese esdoorn.

Groeigebieden
De houtsoort met de handelsnaam Europees esdoorn is afkomstig van twee boomsoorten. De gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) is een boom die van nature in Zuid- en Midden-Europa voorkomt. De Noorse esdoorn (Acer platanoides L.) komt meer voor in de noordelijke streken van Europa en in West-Azië.

In Nederland komt esdoorn voor in de Flevopolder.  Het is daar aangeplant en het hout kan heel licht van kleur zijn.