Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Kwartiers gezaagd hout, toch wel een bijzonderheid!

Kwartiers gezaagd essen weinig noesten, gedroogd en geschaafd

Kwartiers gezaagd hout heeft voor sommigen een haast magische betekenis en zien zij als het mooiste, beste en het meeste exclusiefste stukje hout. Maar anderen vinden dit helemaal niet zo mooi en eerder saai, omdat het zo gelijkmatig is.

Wij verkopen kleine volumes kwartiers gezaagd hout van verschillende houtsoorten zoals eiken, wenge, padoek en vuren. Uniek is het brede kwartiers gezaagd Olijfessen. Voor meer informatie neem contact met ons op. Niet al het kwartiers gezaagde hout staat op de website.

Kwartiers gezaagd hout wordt gebruikt voor toepassingen waarbij de waterdichtheid zeer belangrijk is, zoals bij scheepsvloeren (vooral teak en iroko), houtenwijnvaten (vooral eiken) en houten badkuipen.  Ook vind je kwartiersgezaagd eiken vaak terug in oude kerkbanken en orgelbouw. Verder wordt het ook wel gebruikt in de instrumentbouw (bijvoorbeeld gitaar- en, klavecimbelbouw).

Nauwelijks krimp
Kwartiers gezaagd hout krimpt en zwelt bijna niet in de breedte maar wel wat in de dikte. De breedtekrimp (van vers gezaagd naar 12 % vochtgehalte) van kwartiersgezaagd eiken is ongeveer 2 % terwijl het van dosse gezaagd ongeveer 5 % bedraagt. Daarom is kwartiers gezaagd hout veel stabieler dan dosse gezaagd hout (bron: houtinfo.nl).

Wat is kwartiers gezaagd hout?
Bij zuiver kwartiers gezaagd hout staan de groeiringen loodrecht op de op de bovenzijde van de plank. De groeiringen zijn dan zichtbaar als evenwijdige lijnen die aan beide uiteinden van de plank op dezelfde plaats zichtbaar zijn. Dit noemt men ook wel radiaal of rift (bij naaldhout) gezaagd hout. Er kan ook sprake zijn van vals kwartiers gezaagd hout. Dan lopen de jaarringen wel evenwijdig maar is de tekening aan beide uiteinden van de plank verschillend.

Beschikbaarheid  kwartiers gezaagd hout
De beschikbaarheid van kwartiers gezaagd hout is beperkt, omdat zagerijen liever dosse planken zagen die een beter rendement geven en bredere planken produceren.