Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Populierenhout: een prachtige, lichte houtsoort

opulieren weinig noesten, gedroogd en geschaafd

Niet veel interieurbouwers kennen populierenhout als massief hout, terwijl de mogelijkheden met deze houtsoort groot zijn. Populier wordt in Nederland het meest gebruikt in de emballage- en pallethoutindustrie. Maar de laatste jaren wordt het ook voor hoogwaardiger toepassingen gebruikt, zoals voor grafkisten, meubels, gevelbekleding en dakbeschot. Voor buitentoepassingen moet populierenhout wel vooraf gemodificeerd (verduurzaamd) zijn.

Nederlands populierenhout is noestiger, is grover van structuur en varieert meer in kleur dan het Franse populieren: dat is namelijk egaler en bevat weinig noesten. Bij buitengebruik is populieren een weinig duurzame houtsoort en valt het – onbehandeld toegepast – in duurzaamheidsklasse 5. Maar voor binnengebruik is het een prachtig lichte houtsoort die in veel interieurs past. Een eigenschap van populierenhout waarmee je als meubelmaker rekening moet houden, is dat het redelijk zacht is.

Bij Plankencentrale.nl verkopen we het hoogkwalitatieve Franse populierenhout in dikten van 20 mm en 34 mm.

Interesse in Frans populierenhout? Neem een kijkje in onze webshop.

Tips voor de verwerking
Populierenhout is goed te zagen en te schaven. Als het trekhout bevat, kunnen er ruwe of wollige plekken op het tangentiale vlak van het geschaafde hout ontstaan. Trekhout wordt veroorzaakt doordat de stam scheefgroeit onder invloed van wind. Populierenhout droogt redelijk snel. Tijdens het drogen treedt er vrij snel vervorming op. Om dit tegen te gaan, kun je de pakken of stamdelen verzwaren met bijv. beton (stelconplaten).

Populier belangrijk voor de industrie
In Nederland is populier is de belangrijkste loofhoutsoort en de op een na belangrijkste boomsoort voor de Nederlandse rondhoutverwerkende industrie. In 2017 was 23% van al het in Nederland verwerkte rondhout populier (155.000 m3). Hiervan kwam bijna driekwart uit Nederland (73%), de rest werd geïmporteerd uit België en Duitsland.

Herkomst
Populieren behoren tot de familie van de wilgachtigen, de Salicaceae. Er zijn ongeveer veertig soorten in de noordelijke gematigde zone (Europa, Azië en Noord-Amerika). Slechts twee soorten zijn inheems in Nederland: de zwarte populier en de ratelpopulier. Vrij snel na de introductie van de Amerikaanse zwarte populier ontstonden er spontane kruisingen met als resultaat de canadapopulieren.
Populieren zijn worden aangeplant in open landschappen langs wegen, langs rivieren en kanalen, in bossen en bedrijfsterreinen. Ze zijn wind- en zeewindbestendig.