Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Olijfhout, al eeuwen gewaardeerd

Olijfboom in stukken gezaagd

Bij de magische klant van olijfhout denk je niet aan planken en schaaldelen maar aan tapasplanken en olijfbomen. Onze inkoper is het gelukt om een producent te vinden van echte olijfplanken! Wij produceren planken van 5 mm (lamellen) en 20 mm dik geschikt voor de vervaardiging van meubels en (ja) tapasplanken.

Ons olijfhout komt uit Zuid-Italië en is afkomstig van oude olijfgaarden. Vaak wordt van de  “takken” zaaghout geproduceerd. De bomen worden gesnoeid zodra de productie van olijven afneemt.Deze olijfbomen kunnen wel 10 tot 15 m hoog worden. De bomen kunnen zo groot worden omdat de omstandigheden in dit gedeelte van Italië gunstig zijn: vruchtbare bodems met relatief veel neerslag.

De houtkwaliteit van olijfhout varieert enorm door de warrige groei. De stammen zijn vaak grillig van vorm. Ook varieert de kleur: van geel, rossig tot zwart.

Droging
Drogen van olijfhout tot 10 – 12 % vochtgehalte gaat langzaam en is moeilijk: vaak ontstaan er ontstaan vervormingen, kopscheuren en haarscheurtjes. Olijfhout met een dikte dunner dan 26 mm is goed in droogkamers te drogen. De beste manier is om het hout op drooglatjes onder een overkapping te laten drogen. Dan kun het na 2 tot 3 jaar afhankelijk van de dikte verwerken.

Verwerking
De kern van een olijfhoutplank is altijd vochtiger dan de buitenkant van de plank. Wanneer je een plank zaagt en een gedeelte wilt lijmen, is het raadzaam om na het zagen de planken twee dagen te laten liggen zodat het vocht eruit kan. Vervolgens kan de plank geschaafd en direct verlijmd worden. Onze ervaring is dat het verlijmde hout dan stabiel blijft.

Nog meer toepassingen
Iedereen kent olijfhout als toeristische kunstnijverheidsartikelen, grepen en snijplanken. Ook wordt er fineer van gemaakt en dit wordt gebruikt voor inleg-, draai- en beeldhouwwerk.