Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Bekantrecht eikenhout in vaste breedten

In de houthandel wordt vaak de term bekantrecht hout in vaste breedten gebruikt. Vaste breedten wil zeggen dat elke plank in een bundel dezelfde breedte heeft. Voor de duidelijkheid: bekantrechten betekent het recht zagen van een plank waar nog schors aanzit. Een bekantrechte plank is een plank met twee rechte langszijden. In de Plankencentrale zijn we gespecialiseerd in de levering van eikenhout en andere houtsoorten in vaste breedten.

Eikenhout in vaste breedten heeft vele voordelen voor de verwerker: de verwerking kan geautomatiseerd worden en de kostprijscalculatie is eenvoudiger. Tegenwoordig wordt er veel meer eikenhout op vaste breedten geproduceerd en verwerkt dan vroeger. De productie in vaste breedten kent zijn oorsprong in de parketproductie: tapisparket, plankjes van 75 of 80 mm breed en 27 mm dik, zijn altijd al op deze breedten gemaakt.

In de jaren 70 – 80 van de vorige eeuw werden er meer vallende breedten (verschillende breedten planken in een pak eikenhout) geproduceerd omdat men voornamelijk geïnteresseerd was in de hogere kwaliteiten en een zo hoog mogelijk rendement wilde behalen. Een nadeel van het produceren op vaste breedten is dat het rendement voor de zagerij lager ligt. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw zijn de rustieke kwaliteiten in opkomst gekomen en werd het dus makkelijker om op vaste breedten te produceren omdat de kwaliteitseisen van dit hout lager liggen. Dit geldt met name voor de Nederlandse situatie. Nu kun je eikenhout kopen in vaste breedten van tot wel 300 mm breed.

Toepassingen van bekantrecht eikenhout op vaste breedten
Bekantrecht hout op vaste breedten wordt vooral toegepast in de vloerenindustrie. De meest populaire kopmaat is 27 x 200 mm (voor parket van 180 mm breed) in een rustieke kwaliteit. Ook wordt het nog steeds voor traditioneel parket gebruikt. Daarnaast naast wordt dit hout veel toegepast voor tafels, trappen en andere meubels. Meestal betreft het dan rustiekere kwaliteiten. Voor meubels waar een hogere sortering eikenhout (hout met weinig gebreken) vereist is, wordt vaak hout in vallende breedten (elke plank heeft een andere breedte) gebruikt omdat dit makkelijker verkrijgbaar is.

Heb je hier vragen over? Neem contact met ons op.