Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

De moseik: betaalbaar alternatief voor Europees eikenconstructiehout?

De moseik: betaalbaar alternatief voor Europees eiken constructiehout?

Wanneer je denkt aan eiken constructiehout, komt Europees eiken vaak als eerste in je op. Maar er is een mooi alternatief dat momenteel de aandacht trekt vanwege zijn lagere prijs: dat is de moseik, ook wel Turks eiken genoemd. In dit artikel lees je meer over deze houtsoort. Let op: deze houtsoort verkopen wij niet bij de plankencentrale.nl , omdat het ongeschikt is voor de vervaardiging van meubels.


Foto 1: Bladeren en eikels van de moseik of Turkse eik (bron: stichtingmeergroen.nl).

Wat is de moseik?
Quercus cerris, beter bekend als moseik of de Turkse eik, is weliswaar familie van de Europese eik, maar het hout is verre van identiek. Het hout heeft vers gezaagd vaak een roze gloed die aan rood Amerikaans eiken doet denken. Het hout groeit een stuk sneller dan Europees eiken.


Foto 1: verspreiding van de moseik.

Waar groeit het?
Dit hout is voornamelijk te vinden in Zuidoost-Europa, met name in landen als Italie, Roemenië en de Balkanlanden. Momenteel wordt het regelmatig aangeboden vanuit Roemenië in de standaard balkhoutafmetingen.

Hardheid versus duurzaamheid
Hoewel het hout van de moseik hard is, betekent dit zeker niet dat het duurzamer is dan Europees eiken. Het is duurzaamheidsklasse 3, het is snel gegroeid en daarom is het raadzaam om contact met de grond te vermijden. Als je moseik bovengronds gebruikt, heeft het een vergelijkbare duurzaamheid als Europees eiken, op voorwaarde dat je de voorschriften voor buitentoepassingen nauwgezet hanteert. Maar het spinthout is zeer gevoelig voor zowel drooghout- als nathoutboorders. Probeer daarom dus het hout zo spintvrij mogelijk te verkrijgen.

Problemen bij het drogen
Het hout van de moseik droogt heel langzaam en krimpt meer bij het drogen dan Europees eiken. Het is daarmee een stuk gevoeliger voor scheuren en dus niet geschikt voor brede eiken planken of maatvoeringen dunner dan 80 mm. Het is daarmee ook ongeschikt voor meubelhout, raamhout of kozijnhout.

Toepassing in parket kan vanwege de hardheid wél, mits goed gedroogd  (vochtgehalte van 8 – 10 %) en enkel in kleine afmetingen. Het wordt als massief parket verkocht in DHZ-winkels in afmetingen van 15x120mm (dikte x breedte).

Geur
Afhankelijk van het groeigebied kan vers gezaagd hout van de moseik soms een onaangename, penetrante geur hebben. Maar die verdwijnt na het drogen.

Toepassingen van de moseik
Moseiken is vanwege zijn eigenschappen vooral geschikt voor eenvoudige houtconstructies, tijdelijke constructies en toepassingen waarbij je een meer rustieke uitstraling wenst.

Waar bij Europees eiken vooral het tweede en derde stuk van de stam gebruikt wordt voor constructiehout, wordt bij de moseik ook de onderstam gebruikt voor balkhout en is het in zware afmetingen van bijvoorbeeld 40 x 40 cm verkrijgbaar. Let op dat de stammen geselecteerd worden op rechte draad zijn: zo voorkom je torderen tijdens luchtdrogen.

De moseik kan zeker een rol spelen als constructiehout, vooral gezien de huidige schaarste en prijs van het Europees eiken. Eigenlijk kun je ook stellen dat er te veel hoogwaardig Europees eiken wordt gebruikt voor laagwaardige toepassingen.

Voor meer informatie over moseik kun je contact opnemen met Maarten van der Voort, info@maartenvdvoorthout.nl.