Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Duurzaamheid van onze houtsoorten

De duurzaamheid van hout is van groot belang wanneer hout buiten wordt toegepast want je wilt niet dat de vlonder of tuinmeubel na enkele jaren al verrot is. Hieronder volgt een overzichtje van de duurzaamheidsklassen en toepassingen van onze geschaafde planken.

De duurzaamheidsklasse van een houtsoort wordt bepaald door monsterstukken van het kernhout met bepaalde afmetingen in contact met de grond te brengen en dan te kijken hoelang het duurt voordat het aangetast is door schimmels en bacteriën. De aantasting wordt gemeten door de gewichtsvermindering van het proefstuk te meten. Deze test zegt niets over de gevoeligheid voor insectaantastingen. In Nederland wordt de duurzaamheid ingedeeld in vijf klassen.

Duurzaamheidsklasse 1 > gebruiksduur kernhout  25 jaar of langer 
Houtsoorten die hieronder vallen zijn padoek en iroko. Contact met de grond is geen enkele probleem. Wanneer het hout goed geconstrueerd en onderhouden is dan kan het langer mee gaan dan 25 jaar. Deze houtsoorten zijn ideaal om vlonders mee te maken, om als paal te gebruiken of gewoon als tuinmeubel. Kan onbehandeld worden toegepast.

Duurzaamheidsklasse 2 > gebruiksduur kernhout 15 – 25 jaar
Kastanjehout, robinia, eikenhout vallen hieronder. Deze houtsoorten kunnen onbehandeld gebruikt worden voor tuinmeubels, vlonders, plantenbakken , wanden van schuurtjes en constructies.
Wenge valt ook onder deze groep maar wordt vanwege zijn hoge prijs en kleine beschikbaarheid nauwelijks voor buitentoepassingen gebruikt.
De duurzaamheid van eiken varieert sterk omdat deze afhangt van het looizuurgehalte.

Duurzaamheidsklasse 3 > gebruiksduur kernhout 10 – 15 jaar
Douglas en grenen behoren hiertoe. Geschikt voor onder andere vlonders, tuintafels, schuttingen, maar wel van mindere kwaliteit. Sapeli en kersen vallen ook in deze groep maar worden niet voor buitentoepassingen gebruikt, ook de hoge prijs speelt hierbij een rol. Sapeli wordt wel in de botenbouw gebruikt maar dan wordt het gelakt toegepast.

Duurzaamheidsklasse 4 > gebruiksduur kernhout 0 – 10 jaar
Iepen valt in deze klasse maar wordt nauwelijks buiten gebruikt. Ook vanwege de beperkte beschikbaarheid en hoge prijs.

Duurzaamheidsklasse 5 > gebruiksduur kernhout maximaal 5 jaar)
Beuken, essen, esdoorn, haagbeuken, linden, populieren en vuren hebben een lage duurzaamheid.  Alleen populieren en vuren worden buitengebruikt als gevelbekledeing wanneer het hout thermisch gemodificeerd is.