Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Het vochtgehalte van onze geschaafde planken

De meeste houtproducten van Plankencentrale.nl zijn gedroogd. Dit betekent dat het vochtgehalte van onze geschaafde planken varieert tussen de 9 en 12%. Dat is het perfecte vochtgehalte voor toepassingen van het hout binnenshuis in Nederland.

Hout drogen
Het droogproces bestaat uit twee stappen: eerst enige tijd op een natuurlijke wijze buiten, met als doel het eerste vocht uit het hout te laten evaporeren. Daarna wordt het gedroogd in een droogkamer, een speciale afgesloten ruimte voorzien van ventilatoren en  verwarmingselementen om het gewenste vochtgehalte te bereiken. De droogtijd van onze producten varieert enorm: de droging van douglas duurt gemiddeld drie weken en van Europees eiken met een dikte van 52 mm wel zeven maanden.

Waarom droog hout?
De belangrijkste redenen om hout te drogen zijn:

  • het hout wordt stabieler en krimpt minder;
  • het hout is makkelijker te bewerken;
  • en het is resistenter tegen aantastingen, zoals schimmels en insecten.

Het vochtgehalte van onze geschaafde planken voldoet aan de eisen voor binnengebruik. Voor sommige houtsoorten met een teruggebracht vochtgehalte van 9 tot 12% is het zelfs geen probleem om het voor buitentoepassingen te gebruiken. Neem bij vragen vooral contact op met ons.

Opslag van hout
Hout is een hygroscopisch materiaal. Dat betekent  dat het onder invloed van veranderingen in luchttemperatuur en relatieve luchtvochtigheid vocht kan opnemen en afstaan. Ondanks dat het hout goed gedroogd is, kan het door sterke veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid iets gaan krimpen of uitzetten. Wanneer u houtproducten ontvangt en niet gelijk verwerkt is het dus belangrijk dat u ze in de krimpfolie laat zitten. Sla de producten op in een droge ruimte, liefst afgedekt zodat het hout beschermd blijft en er geen verkleuring kan optreden.