Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Rustiek eiken, hout dat leeft!

De term ‘rustiek eiken’ wordt voor vele eiken kwaliteiten gebruikt. Het is geen eenduidige term en professionals uit de houtsector gebruiken ‘rustiek eiken’ voor verschillende soorten hout. Meestal gaat het echter over eikenhout dat wat noesten bevat en waar de gebruiker een minder strakke uitstraling nastreeft.

Onze rustieke eiken planken noemen we “eiken met noesten”. De noesten zijn meestal niet groter dan 4 – 5 cm, vaak zelfs kleiner en geregeld zijn sommige gedeelten van de plank foutvrij (geen noesten). Wij selecteren altijd een goede zijde van de plank: deze heeft de minste noesten en eventuele open noesten zijn gestopt. Ook kan alleen de onderkant een klein randje spint bevatten. Dit eiken kan ook hartplanken bevatten. Deze zijde van de plank is ook geschuurd en klaar voor verwerking. Alle planken zijn goed gedroogd.

Plankencentrale.nl heeft de grootste geschaafde collectie rustiek eiken planken van Nederland verkrijgbaar in 20 mm, 28 mm, 40 mm en 60 mm dik. Wil je je planken zelf uitzoeken? Je kunt ze in onze winkel in Renkum komen bekijken.

Herkomst
Al het eiken importeren wij zelf uit Frankrijk, Tsjechië en Duitsland. De bomen zijn afkomstig uit beheerde bossen met een PEFC-certificaat. Dat houdt in dat het bosbeheer zodanig wordt uitgevoerd dat de productie van hout duurzaam is, dus ook op lange termijn gegarandeerd is.

Vochtgehalte
Al onze rustieke planken zijn gedroogd tot een vochtpercentage dat varieert van 10 tot 12 %. Dit zorgt ervoor dat de planken zeer geschikt zijn voor binnenshuis toepassingen.

Binnenshuis toepassingen
Een groot voordeel van rustiek eiken is dat het eindeloos veel toepassingen heeft, omdat zagen, schaven, schuren en oppervlaktebehandelingen makkelijk gaan. Rustiek eiken wordt heel veel gebruikt voor de vervaardiging van tafels.