Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Kwaliteit van Amerikaans noten

Amerikaans noten is een bijzondere houtsoort, die al tijden gewaardeerd wordt vanwege zijn mooie kleur en uitstraling. Naar Nederland worden alleen de hoogste kwaliteiten geëxporteerd. Toch krijgen we van klanten soms vragen over spint en rechtheid. In dit artikel leggen we uit waarom spint en planken die niet helemaal recht zijn toch tot de hoogste kwaliteit gerekend worden.

De boom
Amerikaans noten is afkomstig van de zwarte noot (Junglans nigra L.) en groeit in het noordoosten van Amerika en Zuidoost-Canada. In Amerika is Pennsylvania een staat waar veel notenbomen groeien. Noten groeit niet in dichte bosbestanden, maar juist solitair . Het is dus een grillige boom  De bomen kenmerken zich door stammen van maximaal 4 meter lang en een brede kroon. Figuur 1 toont een afbeelding van de boomarchitektuur van een notenboom.


Figuur 1: architektuur van een Amerikaans notenboom.

De houtkwaliteit
Amerikaans noten kent verschillende kwaliteiten. Doordat de boom min of meer solitair groeit, ontstaat als gevolg van de wind een grillige stamvorm. Het is dus logisch dat de stam niet zo recht is zoals bij douglas of grenen, maar eerder overeenkomt met een eenzame eik die in een veld staat. Deze grilligheid heeft een grote invloed op verschillende aspecten van de houtkwaliteit van de planken. Zo ontstaat er reactiehout omdat de boom alleen staat en deze gevoelig is voor de wind. Vanwege het reactiehout en een snelle droging kunnen de planken wat krom of bol gaan staan. Omdat de stam maximaal 400 cm is, zijn lengten van 365 cm nauwelijks of niet beschikbaar. De meest voorkomende lengte is 245 cm. Wij leveren ook 270 cm en 305 cm, maar deze zijn wat moeilijk te krijgen. Een pluspunt is dat Amerikaans noten niet veel noesten heeft: een eerste stamdeel bevat een of maximaal twee noesten.

Spint en stomen
Een jonge notenboom bevat relatief veel spinthout dat zich in de loop van de tijd verkernt. Notenbomen brengen veel geld op wanneer de diameter groter dan 67 cm is en ze dan worden geoogst. Op dat moment kan er nog steeds een grote rand spint aan het hout zitten.  Tijdens het droogproces van de gezaagde planken wordt het hout ook gestoomd, zodat een deel van het spinthout blijvend donker kleurt. Dit is niet zichtbaar. Bij de planken die wij verkopen tref je soms aan de onderkant wat zichtbaar spint aan (zie foto 1).


Foto 1: onderkanten van geschaafde noten planken met spint.

Sortering
In Amerika wordt noten op de volgende wijze gesorteerd: de leverancier beoordeelt de bruikbare oppervlakte van een plank. De sortering die wij gebruiken heet Superprime. Daarvan is ongeveer 90% van de oppervlakte bruikbaar volgens de Amerikaanse sortering. Spint en wan worden hierbij niet als gebreken gezien. Wan of wankant is de ruwe, niet gerechte kant. In de praktijk betekent dit dat een plank een wat groter noest van 40 – 60 mm kan bevatten. In deze markt zijn spint en een lichte kromming bij notenhout dus geen defecten, maar geaccepteerde natuurlijke verschijnsels. Deze kenmerken staan de verwerking van noten tot een mooie, stijlvolle meubels of andere interieurtoepassingen niet in de weg.

Wanneer je vragen hebt over Amerikaans noten kun je contact met ons opnemen.