Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Spint- en kernhout bij verschillende houtsoorten

Net als andere organismen bestaan bomen uit verschillende soorten weefsels, die allemaal een eigen functie hebben. Bij bomen is onderscheid te maken tussen levende weefsels en dode weefsels. De levende weefsels in de boom zijn verantwoordelijk voor het transport van voedingsstoffen en water om de boom gezond en groeiende te houden, maar naarmate de boom in omtrek groeit sterven deze levende weefsels af en stoppen met hun transporterende functie. Dit proces heet verkerning.

In een aan de kopse zijde van een omgezaagde boom zijn deze twee verschillende soorten weefsels vaak makkelijk visueel te onderscheiden: het binnenste deel van de stam bestaat uit het donkerdere dode weefsel (kernhout), het buitenste deel van de stam bestaat uit het lichtere levende weefsel (spinthout). Foto 1 laat een voorbeeld zien van spint- en kernhout bij padoek.


Foto 1: voorbeeld van spinthout (buitenste ring) en kernhout (binnenste ring) bij padoek.

De eventuele kleurverschillen van de verkerning zijn sterk afhankelijk van de boomsoort. Sommige soorten vertonen sterke kernverkleuring (bijvoorbeeld iepen) en sommige soorten vertonen amper kernverkleuring (zoals populier). Ook zijn er soorten waarbij het levende weefsel nooit volledig afsterft en er in feite geen verkerning plaatsvindt (bijvoorbeeld bij esdoorn en beuken), deze soorten hebben geen kernhout en dus ook geen kleurverschil in het hout. Toch kunnen ook die soorten kleurverschil hebben door aantastingen zoals ziektes en verwondingen van de boom, dan krijgen deze soorten soms een valse kern. De breedte van het spinthout is sterk afhankelijk van de houtsoort, leeftijd van de boom, groeiplaats enzovoorts, maar is over het algemeen niet breder dan 10 centimeter. In foto’s (2,3,4 en 5) zijn een aantal voorbeelden te van soorten met en zonder kernhout.


Foto 2 en 3: Links: esdoorn zonder verkenrning en rechts noten met duidelijk zichtbaar spint- en kernhout.

Bij de meeste soorten is het spinthout niet duurzaam (valt in duurzaamheidsklasse 5) en is voor buitentoepassingen minder geschikt, maar voor toepassingen binnenshuis is er vrijwel geen verschil in kwaliteit tussen spint- en kernhout. Toch proberen wij onze planken zoveel mogelijk spintvrij te houden om onverwachte kleurverschillen in projecten te voorkomen.

Wil je meer weten over het onderscheid tussen spint en kernhout? Neem contact met ons op.