Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 45,00
Bij aankopen vanaf € 650,00 levering gratis
 

Spint- en kernhout bij verschillende houtsoorten

Net als andere levende organismen bestaan bomen uit verschillende soorten weefsels, die allemaal een eigen functie hebben. Bij bomen kun je onderscheid maken tussen levende en dode weefsels. De levende weefsels in de boom zijn verantwoordelijk voor het transport van voedingsstoffen en water zodat de boom gezond blijft en groeit, maar naarmate de boom in omtrek groeit, sterven (of een aantal) deze levende weefsels af en stoppen zij met hun transporterende functie. Dit proces heet verkerning.

Aan de kopse zijde van een omgezaagde boom zijn de dode en levende weefsels vaak makkelijk te onderscheiden: het binnenste deel van de stam bestaat namelijk uit donkerder, dood weefsel (kernhout), het buitenste deel van de stam bestaat uit lichter, levend weefsel (spinthout).


Foto 1: voorbeeld van spinthout (buitenste ring) en kernhout (binnenste ring) bij padoek.

De eventuele kleurverschillen verschillen sterk per boomsoort. Sommige soorten vertonen sterke kernverkleuring, zoals iepen en andere soorten vertonen amper kernverkleuring, zoals populier. Ook zijn er soorten waarbij het levende weefsel nooit volledig afsterft en er in feite geen verkerning plaatsvindt (bijvoorbeeld bij esdoorn en beuken). Deze soorten hebben om die reden geen kernhout. Toch kunnen ook die soorten kleurverschil hebben door aantastingen, zoals ziektes en verwondingen van de boom. Soms krijgen die soorten een zogenoemde valse kern. De breedte van het spinthout is sterk afhankelijk van de houtsoort, leeftijd van de boom, groeiplaats, enzovoorts, maar is over het algemeen niet breder dan 10 centimeter.

In onderstaande foto’s is een aantal voorbeelden te zien van soorten met en zonder kernhout.

Foto 2 en 3: Links: esdoorn zonder verkerning en rechts noten met duidelijk zichtbaar spint- en kernhout.

Bij de meeste soorten is het spinthout niet duurzaam: deze valt in duurzaamheidsklasse 5 en is om die reden voor buitentoepassingen minder geschikt. Voor toepassingen binnenshuis is er vrijwel geen verschil in kwaliteit tussen spint- en kernhout. Toch proberen wij onze planken zoveel mogelijk spintvrij te houden om onverwachte kleurverschillen in projecten te voorkomen.

Wil je meer weten over spint en kernhout? Neem dan contact met ons op.