Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Overzicht van eikensoorten in Europa

Europees eiken is afkomstig van de zomer- en wintereik. Zoals ieder wel weet zijn dit de belangrijkste eikensoorten die op industriële schaal verwerkt worden met als belangrijkste toepassingen constructiehout, meubelhout, vatenhout, parkethout en brandhout.

Naast deze twee bekende eikensoorten groeien er in bosverband in Europa nog een aantal onbekendere eikensoorten. Dit artikel geeft een overzicht van deze soorten, groeigebieden en een globaal overzicht van de (lokale) toepassingen.

De eikensoorten die in Europa in bosverband groeien zijn: Turkse of moseik, Hongaarse eik, steeneik, donzige eik, Pyreneese eik, kurkeik, moeraseik en Amerikaans rood eiken. Tabel 1 geeft een overzicht van de soorten, de verspreiding en de toepassingen.

Tabel 1: overzicht van eiken soorten met hun verspreidingsgebied, toepassingen en specifieke eigenschappen.

Naam / botanische naamVerspreidingsgebiedToepassingen van het houtSpecifieke eigenschappen
Turkse- of moseik (Quercus cerris L.)Zuidoost-EuropaBrandhout, lokaal constructiehout, spoorwegbielzenBij droging scheurt het, dus ongeschikt voor meubelfabricage.
Hongaarse eik (Quercus frainetto L.)Hongarije, GriekenlandBrandhout, soms als constructiehoutHeeft dezelfde technische eigenschappen als de wintereik. Komt veel voor als hakhout.
Steeneik (Quercus ilex L.)Spanje, Zuid-Frankrijk, ItaliëKleine gereedschappen, tandwielen in de molenbouw, spoorwegbielzen, palen, brandhout en vroeger houtskool.Hout is hard en moeilijk te bewerken. Komt veel voor als hakhout. Heeft ook een cultureel historische waarde.
Donzige eik (Quercus pubescens Wild.)In Frankrijk en Italië komen veel ongemengde bosopstanden voor. Op de Balkan komt de soort gemengd voor.Brandhout, spoorwegbielzen. Lokaal wordt als timmerhout gebruikt. Door de onregelmatige groei treedt veel scheurvorming. Ongeschikt voor grootschalige verwerking.
Pyreneese eik (Quercus pyrenaica Willd.), Zuidwest- Frankrijk, Noordwest Spanje en Portugal.Brandhout, spoorwegbielzen, palen vaten.Wordt veel als hakhout beheerd. Bevat veel tannine en dit wordt lokaal in de leer industrie gebruikt.
Kurkeik (Quercus suber L.).Spanje, Portugal en talieBrandhoutBelangrijkste product is kurk.
Moeraseik (Quercus palustris Muenchh.)Natuurlijk groeigebied is het Noordoosten van de V.S. Is in Europa aan het eind van de 19e eeuw overal in Europa aangeplant.Meubels, timmerhout voor binnen.Heeft een lage duurzaamheid. Kan niet voor buitentoepassingen gebruikt worden.
Rood eiken(Quercus rubra)Natuurlijk groeigebied is het Noordoosten van de V.S. Is in Europa aan het eind van de 19e eeuw overal in Europa aangeplant.Meubels, timmerhout voor binnen.Heeft een lage duurzaamheid. Kan niet voor buitentoepassingen gebruikt worden.

Toepassingen van deze eikensoorten
De meeste toepassingen van deze soorten zijn laagwaardiger dan de toepassingen van het hout van de zomer- en wintereik. Brandhout en spoorwegbielzen zijn de meest voor komende toepassingen. Daarnaast worden de soorten op kleine schaal lokaal gebruikt als timmerhout, vloeren en constructiehout. De donzige eik wordt in Zuid-Europa veel aangeplant om te herbebossen en heeft de eigenschap dat deze brede jaarringen vormt en op deze wijze veel CO2 opslaat. De donzige eik speelt ook een belangrijke rol bij de truffelproductie. De kurkeik is bekend vanwege de productie van kurk dat elke 9 tot 12 jaar van de boom kan worden afgestoken zonder dat deze schade lijkt. De meeste kurk wordt voor kurken ten behoeve van wijnflessen gebruikt. Daarnaast wordt kurk gebruikt ten behoeve van vloeren en isolatietoepassingen.

Heb je vragen over deze eikensoorten neem dan contact met ons op.

Gebruikte bronnen:
https://rfs.org.uk/wp-content/uploads/2021/06/alternative-oaks.pdf
https://forest.jrc.ec.europa.eu/en/european-atlas/