Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 45,00
Bij aankopen vanaf € 650,00 levering gratis
 

Robinia: een vervanger voor tropisch hardhout?

Vorige week kwamen we tijdens een  de inkoopreis in Tsjechië een leuk bedrijf tegen dat alleen maar robinahout verwerkt. Ze produceren schaaldelen, palen voor speeltoestellen en brandhout.

Robinia is een bijzondere houtsoort: het heeft de hoge duurzaamheid en wordt veel voor buitentoepassingen gebruikt zoals palen, speeltoestellen, tuinmeubilair, vlonders en schuttingen. Ook wordt het na droging gebruikt voor geveltimmerwerk.

Kwaliteit  
Zoals al eerder vermeldt is een specifi­ek kenmerk van robiniahout de hoge duurzaamheid. Het valt in Duurzaamheidsklasse 1, dat wil zeggen dat het kernhout na meer dan 25 jaar contact met de grond niet is aangetast. Robinia is de meest duurzame houtsoort die in ons klimaat kan groeien. Door verwerkers en houthandel wordt deze houtsoort daarom ook wel als een vervanger voor tropisch hardhout. Door de grillige groei van de stammen is het lastig om het hout in grote afmetingen te krijgen. De knoestigheid kan enorm variëren en is afhankelijk van de variëteit en het type bosbeheer.

Herkomst
Robinia is van oorsprong een Noord-Amerikaanse boomsoort en werd in 1607 in Jamestown door Britse kolonisten ontdekt, die dit hout voor de bouw van huizen gebruikten. In 1636 werd de soort in Groot-Brittannië aangeplant. De eeuwen daarna is de soort verspreid naar andere Europese landen, (ook naar Nederland). Om een idee te geven over de verspreiding in Europa:  Hongarije beschikt over 400.000 ha , Frankrijk over 200.000 ha, Roemenië over 250.000 ha en Italië over 230.000 ha robinia bossen. Tegenwoordig wordt deze houtsoort ook wel gezien als een invasieve soort.

Verwerking
Het is een harde houtsoort en vereist scherp gereedschap. Vanwege het hoge looistofgehalte wordt voorbuitentoepassingen rvs verbindingsmaterialen aanbevolen om corrosie te voorkomen. Wanneer nat robinia in contact met ijzer komt onstaat er een blauwzwarte verkleuring.