Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 45,00
Bij aankopen vanaf € 650,00 levering gratis
 

Rouge in eiken: wat elke meubelmaker en houthandelaar zou moeten weten!

Als je regelmatig Frans eiken koopt, heb je misschien wel eens gehoord van eiken ‘rouge‘. Nee, we hebben het hier niet over Amerikaans rood eiken, maar over Europees eikenhout met roodbruine verkleuringen in de onderstam. Dergelijke afwijkingen maken het hout minder geschikt voor de standaardproductie van ‘blank’ eiken en daarom wordt het vaak goedkoper aangeboden.

De mysterieuze oorzaak: mycorrhizale paddenstoelen


Foto: Paddenstoelen aan voet eik

De unieke, roodachtige verkleuring wordt veroorzaakt door een ‘mycorrhizale’ paddenstoel die zich aan de voet van de stam nestelt. Deze paddenstoel penetreert de schors en wortels en komt zo in contact met de sapstromen van de boom. Dit fenomeen, bekend als symbiose, verandert de chemische samenstelling van het Europese eiken. Daardoor ontstaat de kenmerkende roodachtige verkleuring: rouge.

De decoratieve kant van eiken ‘rouge’
Gelukkig zijn er ook mensen die de decoratieve waarde van dit hout waarderen. De verkleuring kan een uniek, artistiek element toevoegen aan je houtprojecten, mits je daar oog voor hebt.

Plankencentrale.nl werkt samen met Maarten van der Voort uit Tilburg, die specialist is op het gebied van Frans eiken. Voor meer informatie: info@maartenvdvoorthout.nl.