Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Verwerking van olijfhout

Olijfhout is een prachtige unieke houtsoort die wij bij de Plankencentrale verkopen. Het heeft een zeer bijzonder nerfpatroon wat de houtsoort duidelijk onderscheidt van andere houtsoorten.Het hout wordt op een iets andere manier geoogst dan de meeste andere houtsoorten. Een olijfboom wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van zijn vruchten (de olijven), en niet voor het hout. Als een boom oude takken heeft die (bijna) geen olijven meer produceren, worden deze gesnoeid, en deze dikke takken worden dan tot olijfhout verwerkt. De oude boom zelf blijft dus staan.

Van boom tot plank
Omdat de boom een grillige groeiwijze heeft is het eigenlijk niet mogelijk om hout in grote afmetingen te oogsten. Daar komt bovenop dat het hout heel snel scheurt bij het zagen. Het drogen in een droogkamer naar een vochtgehalte van 10-12% voor binnentoepassingen is ook niet makkelijk, bij hout dikker dan 26mm trekt het hout ontzettend krom en ontstaan scheuren. Bij dunner hout (zoals de planken van 20mm die wij altijd op voorraad hebben) gaat het wel redelijk. Het beste is om olijfhout aan de lucht te laten drogen. Onze ervaring is dat hout met een dikte van 52 mm na drie jaar geschikt is om te gebruiken. De kern bevat dan nog wel veel meer vocht dan de buitenkant. Dit komt o.a. door de dichte structuur en de hoge volumieke massa. Olijfhout weegt 1,5 x zo zwaar als eikenhout bij een vochtgehalte van 12%.

Verwerking
Olijfhout is ook heel hard (12.000N, bijna 3x zo hard als eikenhout) is. Het is wel makkelijk te verlijmen en blijft ook na het verlijmen van bijvoorbeeld panelen stabiel. We raden wel aan de planken na het zagen twee of drie dagen te laten liggen voordat het geschaafd en verlijmd wordt, zodat het overtollige vocht eruit kan trekken aangezien de kern van olijfhout altijd wat meer vocht vasthoudt dan de buitenkant. Hoe dikker het hout, hoe belangrijker dit is.