Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Wat betekent de “dichtheid” van een houtsoort en waarom is dat belangrijk?

Wat betekent de “dichtheid” van een houtsoort en waarom is dat belangrijk?

De dichtheid of volumieke massa is eigenlijk niets meer dan het gewicht per bepaalde eenheid van een materiaal. Bij hout hebben we het vooral over kubieke meters: m³. De dichtheid wordt dan aangeduid als kilogram per kubieke meter oftewel kg/m³. Eikenhout heeft bijvoorbeeld een dichtheid van ongeveer 750 kg/m³ bij een vochtpercentage van 12%. Het is belangrijk om het vochtpercentage te noemen als de dichtheid genoemd wordt, aangezien er altijd wat vocht aanwezig is in het hout, en dat vocht heeft natuurlijk ook gewicht. De “echte” dichtheid van hout is dus eigenlijk het aantal kg/m³ bij een vochtpercentage van 0% aangezien er dan geen vocht meer in het hout zit.

De dichtheid geeft dus het gewicht van het hout aan. Een eiken plank weegt meer dan een plank met dezelfde afmetingen van populierenhout, omdat populierenhout een minder hoge dichtheid heeft (ongeveer 400 kg/m³). Het gewicht van een houtsoort kan een grote rol spelen bij de beslissing voor welke soort gekozen wordt in bijvoorbeeld constructies. In tabel 1 staan een aantal voorbeelden van zachthout, hardhout en tropische hardhout soorten.

Tabel 1: dichtheden van verschillende houtsoorten bij 12% vochtgehalte (bron: Houtvademecum)

Houtsoort Type Dichtheid bij 12% vochtgehalte
Vuren Zachthout 400 kg/m³
Grenen Zachthout 550 kg/m³
Iepen Hardhout 575 kg/m³
Noten Hardhout 600 kg/m³
Iroko Tropisch hardhout 660 kg/m³
Sapeli Tropisch hardhout 665 kg/m³
Eiken Hardhout 750 kg/m³
Padoek Tropisch hardhout 750 kg/m³
Olijfhout Hardhout 980 kg/m³

Vaak is er een relatie tussen de dichtheid van een houtsoort en zijn natuurlijke weerstand tegen bacteriën, schimmels en insecten en andere eigenschappen zoals buigsterkte en hardheid. En hoe dichter een houtsoort, hoe moeilijker het is voor schimmels en insecten om het hout aan te tasten. Echter is het ook zo dat de inhoudsstoffen van hout een grote rol spelen bij deze weerstand. Het is erg houtsoortafhankelijk: beuken is bijvoorbeeld een relatief dichte houtsoort (ongeveer 700 kg/m³) maar heeft geen inhoudsstoffen, waardoor deze houtsoort toch de laagste duurzaamheidsklasse heeft: klasse 5. Aan de andere kant van het spectrum staat bijvoorbeeld Western red cedar, een soort die door zijn inhoudsstoffen en hoge duurzaamheidsklasse heeft en bekend staat als geschikte soort voor buitentoepassingen, hoewel de soort een zeer lage dichtheid heeft van 370 kg/m³. Heb je vragen over welke houtsoort voor welke toepassing het meest geschikt is en waarom, neem dan contact met ons op.