Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 45,00
Bij aankopen vanaf € 650,00 levering gratis
 

Wat is bekantrecht eikenhout in vallende breedten?

In de houthandel wordt vaak de term bekantrecht eikenhout in vallende breedten gebruikt. Vallende breedten wil zeggen dat de planken in een bundel een meerdere breedten hebben. Bekantrechten betekent het recht zagen van een plank waar nog schors aanzit. Een bekantrechte plank is een plank met twee rechte langszijden.

Eikenhout in vallende breedten is een sortiment dat vooral in de hogere kwaliteiten (hout zonder veel gebreken) geproduceerd wordt. En dat is logisch: het rendement en de prijs zijn hoger dan bij de productie van eikenhout in vaste breedten. Omdat je verschillende breedten hebt, wordt er minder weggegooid. Dit hoge sortiment wordt vooral gebruikt in de meubel- en trapindustrie waar aan de eindproducten zoals tafelbladen en traptreden hoge eisen gesteld worden.

Rustiekere kwaliteiten in bekantrecht eiken in vallende breedten worden niet veel geproduceerd. Alleen voor de productie van tafelbladen komt dit nog wel eens voor.

In de handel is bekantrecht eiken in vallende breedten meer beschikbaar dan bekantrecht eiken in vaste breedten.

Veel voorkomende maten
De meest voorkomende dikten zijn 27 mm, 41 mm en 52 mm. Daarnaast wordt beperkt 34 mm en 65 mm geproduceerd. Wat betreft de breedte: meestal worden planken van 80 mm en breder geproduceerd. De lengten variëren van 80 cm t/m 500 cm.

Nadelen van hout in vallende breedten
Er zijn ook enkele nadelen bij het verwerken van eikenhout in vallende breedten: de kostprijs is wat lastiger te berekenen omdat je met verschillende breedten werkt en elke plank heeft een ander schaafverlies; en bij de verwerking ervan heb je een goed geoutilleerde werkplaats nodig.

Daarnaast vereist het verwerken ervan veel ervaring en vakmanschap. Op dit moment werken velen meubelmakers en interieurbouwers liever met hout in vaste breedten.

Heb je vragen over bekantrecht eikenhout in vallende breedten neem contact met ons op.