Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 45,00
Bij aankopen vanaf € 650,00 levering gratis
 

Wat is precies het houtvochtgehalte?

Onze klanten en verwerkers spreken vaak over goed gedroogd of slecht gedroogd hout. Ze bedoelen hiermee of het hout geschikt is voor de toepassing of niet.Vaak worden kwaliteitsproblemen zoals krimpen, zwellen, schotelen en scheurvorming van verwerkt hout veroorzaakt doordat het vochtgehalte niet optimaal is (het hout bevat te veel of te weinig vocht) of dat de relatieve luchtvochtigheid van de omgeving te hoog of te laag is. Daarom is eerst belangrijk om te weten hoe het vochtgehalte gedefinieert wordt.

Het houtvochtgehalte, uitgedrukt in %, is het gewicht aan vocht (water) dat in een stukje hout zit gedeelte door het drooggewicht (zonder water) van dat stukje hout.

In formule vorm:

Y = (Mx – Mo) / Mo * 100 %  waarbij
Y = houtvochtgehalte (%)
Mx = begin gewicht van hout(kg) met vocht
Mo = oven drooggewicht van gewicht van hout (kg) dus zonder vocht.

Wanneer je formule analyseert zie je ook dat je een vochtgehalte kunt hebben van meer dan 100 %. Je deelt de term (Mx – Mo ) door het oven drooggewicht. Bij bijvoorbeeld vers gezaagd populieren is dit het geval.

Het houtvochtgehalte wordt meestal gemeten d.m.v. een weerstandsmeting.