Goed om te weten
- Bewerkingen
- Kwaliteit
- Vochtgehalte
- Opslaginstructie
- Eigenschappen
- Toepassingen
- Volumieke massa
- Herkomst
- Botanische naam
Inlands douglas met noesten is aan vier zijden geschaafd. De uiteinden zijn gehaakst.
Deze planken bevatten noesten en spint. Soms kan er hars in zitten.
De planken zijn gedroogd tot een vochtpercentage van 10 tot 12%. Hierdoor vermindert de werking van het hout en is het stabieler wanneer het binnenshuis gebruikt wordt.
Wanneer u dit product niet gelijk verwerkt is het belangrijk dat u ze wanneer ze naar u opgestuurd worden in de krimpfolie laat zitten. Opslaan in een droge ruimte, liefst met iets erover dat het afdekt zodat er geen verkleuring op kan treden.
Douglas met noesten is makkelijk te bewerken en af te werken met olie of was.
Het hout wordt zowel binnen als buiten gebruikt in de bouw, in damwanden, paal-/hekwerk, raamkozijnen, wandafwerking, vloeren, dakconstructies en verschillende typen meubels. Het kernhout heeft een zeer karakteristieke oranje kleur (bron: houtinfo.nl). De laatste 15 jaar is douglas in Nederland populair voor tuinbouwproducten en heeft een robuuste uitstraling.
Bij een vochtgehalte van 12% varieert de volumieke massa van inlands douglas tussen de 410 en 520 kg/m3. Wanneer het hout vers gezaagd is ligt de volumieke massa gemiddeld rond de 640 kg/m3 (bron: houtinfo.nl).
Ons douglas is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen op de Veluwe en in Drenthe. Oorspronkelijke komt douglas van de westkust van Noord-Amerika. Daar wordt deze soort verhandeld onder de naam Oregon pine. De eerst douglas werd in Nederland aangeplant in boswachterij Het Loo rond 1860.
Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco