Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 45,00
Bij aankopen vanaf € 650,00 levering gratis
 

Wat zijn eiken friezen?

 In de houthandel wordt vaak over eiken friezen gesproken. Vaak is het niet helemaal duidelijk wat dit precies zijn en waarvoor ze gebruikt worden. Dit artikel geeft een overzicht van de toepassingen en kwaliteiten van eiken friezen. Het gaat hier dus om ruw hout dat niet geschaafd is.

Met eiken friezen, frises in het Frans, worden smalle strookjes eikenhout bedoeld. De breedtes kunnen variëren van 60 mm tot 100 mm. De dikte is meestal 27 mm. De lengten varieert van heel kort 25 cm tot 300 cm lang.  Friezen zijn verkrijgbaar in allerlei kwaliteiten. Voor de productie van parket wordt in Nederland meestal de hoogste kwaliteit gevraagd d.w.z. zonder spint en zonder noesten. Deze kwaliteit is maar een klein percentage van de gehele productie.
Voor zagerijen is dit een probleem want zij produceren meerdere kwaliteiten en willen alle geproduceerde kwaliteiten verkopen.  Per land zijn er voorkeuren betreffend de kwaliteiten: in Tsjechië, Spanje en Portugal is er bijvoorbeeld vraag naar friezen met spint en noesten en in Zwitserland, Denemarken en Zweden vraagt men alleen de hoogste kwaliteit zonder spint en noesten. Tabel 1. geeft eenoverzicht van de verschillende kwaliteiten.

Tabel 1: overzicht van de beschikbare kwaliteiten eiken friezen in Frankrijk. De Q staat voor Quercus (=eik), F voor friezen en de x voor spint. Twee x-en betekent dat er aan twee brede zijden spint mag zitten volgens de Europese norm EN 975-1.
KwaliteitOmschrijving
QFA/QF1ANoesten tot 5 mm toegestaan, zonder spint (In het Frans= 3/4 faces nettes).
QF1AxNoesten tot 5 mm met spint aan een brede zijde toegestaan (In het Frans= 1 faces nette).
QF1Axx Noesten tot 5 mm met spint aan twee brede zijden toegestaan.
QF1bis Noesten tot maximaal 12 mm toegestaan.
QF1 BxxDoorgaand spint en noesten tot 15 mm toegestaan.
QF2xNoesten tot maximaal 25 mm en spint aan een brede zijde toegestaan.
QF2xxNoesten tot maximaal 25 mm en spint aan twee brede zijde toegestaan.
Mozaïekparket kwaliteit: spint en noesten toegestaan.

Toepassingen van eiken friezen
In Nederland worden friezen het meest gebruikt voor de productie van tapis- en visgraat parket. Verder wordt het toegepast voor de vervaardiging van keukenfrontjes, lijsten, stoelen en plafonds.

Productie van friezen
De productie van friezen is in Frankrijk de laatste 20 jaar enorm afgenomen vanwege de hoge arbeidskosten en de afname van de vraag in Nederland en België. Op dit moment vindt de meeste productie in Oost-Europa plaats en is Oekraïne de belangrijkste producent. Veel Franse zagerijen produceren friezen nu als bijproduct: onbekantrecht hout (de aanzagers) worden bekantrecht en op lengte gezaagd. Hierdoor wordt het dus lastig om de spintvrije kwaliteiten te produceren.


Foto 1: voorbeeld van een pallet eiken friezen.

Heb je vragen over eiken friezen? Neem dan contact met ons op.