Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Wat zijn inhoudsstoffen in hout?

Sommige houtsoorten bevatten inhoudsstoffen. Dit zijn stoffen die in de celholtes van de boom zitten. Deze stoffen kunnen verschillende eigenschappen hebben. Veel mensen zijn wel bekend met de tannine ofwel looizuur (chemischische structuur zie foto) in Europees eikenhout.  Tannines worden gebruikt om aan wijn smaak te geven. Daarom wordt de wijn vaak opgeslagen in vaten van Europees eikenhout zodat de tannine in de wijn kan trekken. De volgende tabel geeft een klein overzichtje van inhoudstoffen bij een aantal houtsoorten en mogelijke toepassingen.

Tabel1: voorbeeld van inhoudstoffen van hout en toepassingen.

Inhoudsstof Houtsoort(en) Mogelijke toepassing(en)
silica iroko, teak
tannine Europees eiken, kastanje vroeger: lijm, inkt, looien van huiden; nu: wordt voor wijn gebruikt.
hars douglas, lariks, grenen bestandeel van olieen
zetmeel (suikers) suikeresdoorn siroop

Duurzaamheid
De meeste Inhoudsstoffen spelen een grote rol bij de duurzaamheid van een houtsoort. Net zoals de dichtheid. Inhoudsstoffen hebben een beschermend effect op de aantasting door schimmels en sommige insecten. De inhoudstoffen bieden geen permanente bescherming omdat ze uitspoelen of afgebroken worden.

Veel tropische hardhoutsoorten hebben een hoge dichtheid en inhoudsstoffen, Deze combinatie geeft een hoge natuurlijke duurzaamheid.

Bewerking
Bij de aanwezigheid van mineralen raakt gereedschap snel bot bij bewerking van het hout zoals bij teak en iroko. Het is bij de verwerking van deze soorten dus zaak om je gereedschap scherp te houden.

Voor houtsoorten met olie- of wasachtige inhoudsstoffen zoals iroko en padoek is het aan te raden om deze eerst te ontvetten met bijvoorbeeld amonia als het hout afgewerkt moet worden met een olie of een lak. De aanwezige vettige inhoudsstoffen zorgen ervoor dat de olie of de lak niet goed hecht. Dit komt eigenlijk alleen voor bij tropische hardhoutsoorten.

Kom eens langs in de winkel om de geur van het eikenhout te ruiken of neem een plank padoek of in je handen om te voelen hoe deze aanvoelt!

 

Gebruikte bron
https://threemountainfamilyhikes.ca/wp-content/uploads/2019/03/IMG_3886-1067×800.jpg