Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Vochtgehalte van onze geschaafde planken

 

Vochtgehalte van ons hout
De meeste producten van Plankencentrale.nl zijn allemaal teruggedroogd. Dat betekent dat het vochtgehalte van onze geschaafde planken varieert tussen de 9 en 12 %. Dat is het juiste vochtgehalte voor toepassingen van het hout binnenshuis in Nederland.

Het droogproces bestaat uit twee stappen, eerst een tijdje op een natuurlijke wijze buiten met als doel het eerste vocht uit het hout te laten evaporeren. Daarna droogt men in een droogkamer op een industriële wijze het hout terug tot het gewenste vochtgehalte. Een droogkamer is een afgesloten ruimte waar met behulp van de warmte en luchtcirculatie het vocht uit het hout wordt gehaald. De droogtijd van onze producten varieert enorm: de droging van Douglas duurt gemiddeld 3 weken en van Europees eiken met een dikte van 42 mm ongeveer 7 tot 12 maanden.

De belangrijkste redenen om hout terug te drogen zijn:

  1. het hout is stabieler, krimpt minder;
  2. het hout is makkelijker te bewerken; en
  3. het is resistenter tegen aantastingen, zoals schimmels en insecten.

Het vochtgehalte van onze geschaafde planken voldoet aan de eisen voor binnengebruik.

Opslag van hout
Hout is een hygroscopisch materiaal. Onder invloed van veranderingen in luchttemperatuur en relatieve luchtvochtigheid kan het vocht opnemen en afstaan. Ondanks dat het hout goed is teruggedroogd kan het door sterke veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid iets gaan krimpen of uitzetten. Wanneer u de producten ontvangt en niet gelijk verwerkt is het belangrijk dat u ze in de krimpfolie laat zitten. Sla de producten op in een droge ruimte, liefst met iets erover dat het afdekt zodat er geen verkleuring op kan treden.