Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 45,00
Bij aankopen vanaf € 650,00 levering gratis
 

Robinia schaaldelen, een duurzaam sortiment

Een specifi­ek kenmerk van robiniahout is dat het een heel hoge duurzaamheid heeft. Het valt in duurzaamheidsklasse 1, dat wil zeggen dat het kernhout niet aangetast wordt, zelfs na meer dan 25 jaar contact met de grond. Robinia is de meest duurzame houtsoort die in ons klimaat kan groeien. Deze houtsoort wordt daarom ook wel als een vervangervoor tropisch hardhout beschouwd. Door de grillige groei van de stammen is echter het lastig om het hout in grote afmetingen te krijgen. Ook de knoestigheid kan enorm variëren.

Robinia wordt veel voor buitentoepassingen gebruikt zoals palen, speeltoestellen, tuinmeubilair, vlonders en schuttingen. Ook wordt het na droging gebruikt voor geveltimmerwerk.

Verwerking
Robinia is een harde houtsoort en dat vereist scherp gereedschap. Vanwege het hoge looistofgehalte worden voor buitentoepassingen rvs-verbindingsmaterialen aanbevolen om corrosie te voorkomen. Wanneer nat robinia in contact met ijzer komt, ontstaat er namelijk een blauwzwarte verkleuring (oxidatie van tanines met ijzer).

Herkomst
Robinia is van oorsprong een Noord-Amerikaanse boomsoort en werd in 1607 in Jamestown door Britse kolonisten ontdekt, die dit hout voor de bouw van huizen gebruikten. In 1636 werd de soort in Groot-Brittannië aangeplant. De eeuwen daarna is de soort verspreid naar andere Europese landen, waaronder naar Nederland.

Toepassingen voor binnen
Massief robinia wordt gebruikt voor meubels, parketvloeren, wijnvaten, betimmeringen en carrosseriebouw. Voor binnentoepassingen moet het gedroogd worden tot een vochtpercentage van 9 tot 10 %.