Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Productie van geschaafde planken

Verwerking van hout, hoe gaat dat in zijn werk? Om een boom te transformeren naar geschaafde planken zijn vele stappen nodig. Het primaire proces begint met het oogsten van de bomen,  het transport van de stammen naar de zagerij, het zagen van stammen in planken en het transport van het gezaagde hout naar een drogerij.

Bij een drogerij wordt het hout gedroogd tot het gewenste vochtpercentage. Dit is een langdurig proces. Het kost zeker 3/4 tot een jaar om vers gezaagd hout van 5 cm dik terug te drogen tot 10 – 12 % vochtgehalte. Bij vers gezaagd hout van 3 cm dik is de droogtijd ongeveer 6 – 7 maanden. We spreken dan over eiken. Bij de meeste houtsoorten is de droogtijd korter. Vanwege de lange droogtijd hebben wij grote voorraden.

Wanneer het hout gedroogd is wordt het naar een bewerker getransporteerd, die het hout volgens onze specificaties verwerkt. Nadien is er nog een transport van de bewerker naar Renkum. In Renkum worden de geschaafde planken gecontroleerd op defecten, vindt selectie plaats en wordt het in de stellingen gelegd.

Wij denken dat het niet efficiënt om alle schakels in eigen beheer uit te voeren. en hebben ons gespecialiseerd in de inkoop van ruw hout, selectie en controle van de houtkwaliteit en verkoop en distributie. Dus alle producten die wij vers gezaagd inkopen worden op de door ons bepaalde specificaties door derden bewerkt. De verwerking van hout is ook een echt specialisme.