Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 45,00
Bij aankopen vanaf € 650,00 levering gratis
 

Inlands douglas: voor buiten én binnen

Douglashout heeft in Nederland de laatste jaren als tuinhout en constructiehout een enorme opmars gemaakt. Het hout heeft namelijk een aantal duidelijke voordelen: het is gemakkelijk te verwerken, goed beschikbaar en voordelig in prijs.

Wat veel verwerkers en interieurbouwers nog niet weten, is dat douglas ook heel goed binnenshuis gebruikt kan worden voor vloeren, meubels en deuren. Wanneer douglas met een hard wax afgewerkt wordt, krijgt het een mooie, warme, oranjeachtige gloed.

Voordat douglas binnenshuis gebruikt kan worden moet het vochtpercentage tussen de 9 – 12 % liggen. Dit voorkomt de werking: het eventueel kromtrekken van planken. Bij Plankencentrale.nl verkopen we uitsluitend douglas van 20 mm en 27 mm dik dat geschikt is voor gebruik binnen. Het hout is dus al terug gedroogd en daarom ligt de prijs wat hoger dan van ongedroogde planken.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden die douglas biedt? Neem dan contact met ons op.

Duurzaamheid
Douglashout valt in duurzaamheidklasse 3, dat betekent dat onbehandeld kernhout tien tot vijftien jaar meegaat in buitentoepassingen. Het is duurzamer dan onbehandeld grenen of vuren.

Verschillende kwaliteiten
Inlands douglas is wat rustieker, heeft wat meer noesten en harsgangen. Frans douglas daarentegen bevat minder noesten. Waarschijnlijk komt dat door het bosbeheer in Frankrijk. Wanneer je bij jonge leeftijd de bomen opsnoeit, ontstaat er een dikkere, noestvrije mantel.

Herkomst
Douglas (Pseudotsuga menziesii) is afkomstig uit het westen van Noord-Amerika en is rond 1850 in Nederland geïntroduceerd. In het begin van de vorige eeuw is douglas op grote schaal in Nederland, Frankrijk en Duitsland aangeplant. Tegenwoordig beslaat de soort ca. 7-8% van het Nederlandse bosareaal. De douglas is in het verleden veelal aangeplant in monoculturen, maar verjongt zich volgens natuurlijke verjonging.