Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Beschikbaarheid van Frans eikenhout is niet vanzelfsprekend!

Voor de Plankencentrale.nl is Frankrijk een belangrijke leverancier van eikenhout. In dit verhaal lichten we een tipje van de sluier op hoe het komt dat er in Frankrijk zoveel eikenbossen zijn. De laatste jaren wordt er in Frankrijk ongeveer 1,6 miljoen m3 per jaar aan eikenstammen geoogst en hiermee is dit land een van de grootste eikenhoutproducenten naast Duitsland, Roemenië en Turkije.

Met name in de Bourgogne en Normandië groeit veel eiken. De Bourgogne is bedekt met 1 miljoen hectare bos. Dat is 7 % van het totale Franse bosareaal. Daarvan is 70%  (650.00 hectare) eikenbos. Hiervan bestaat tweederde uit hakhout- en middenboscultures en een derde uit opgaand bos. Dit opgaande bos groeit voornamelijk in de staatsbossen en levert met name hout dat geschikt is als hoogwaardig zaaghout.

Geschiedenis van de Franse bossen
Ontbossing en bosdegradatie kennen de Franse bossen al sinds de Romeinse tijd. Dit ging door tot aan het begin van 19e eeuw. Een lange tijd werden bossen gezien als een oneindige bron van grondstoffen waar gebruikers het recht hadden om te jagen, brandhout te verzamelen, houtskool te fabriceren en hout te oogsten om huizen en schepen te bouwen. De eerste serieuze boswet werd gemaakt in 1669 door Jean-Baptiste Colbert, minister van staat onder koning Lodewijk XIV, om de bosdegradatie en ontbossing te stoppen. Deze wet regelde het gebruik van bossen en resulteerde in bosbeheersplannen. De Franse werkwijze werd in andere Europese landen ook toegepast. Na de Franse revolutie in 1789 traden er echter grote veranderingen op: het toezicht op het gebruik van bossen werd minder strikt en leidde tot de laatste historische bosdegradatie van de Franse bossen. Vanaf 1827 zijn er maatregelen getroffen: de staatsbossen vallen sinds het begin van de 19e eeuw onder het ministerie van Water en Bosbouw en ze worden beschermd en verantwoord geoogst. Sinds die tijd is het bosareaal met 8 miljoen ha tot 15 miljoen hectare toegenomen. Na de Tweede Wereldoorlog is er nog eens ongeveer 2 miljoen hectare bos aangeplant vanuit stimuleringsprogramma’s door het Nationaal Bosbouwfonds.

Houtproductie met strenge regelgeving
In Frankrijk is de huidige houtproductie aan strenge regelgeving gebonden. Dat betekent dat boseigenaren jaarlijks maar een beperkt deel van hun areaal mogen oogsten. Ook het beheer is uiterst intensief: zo is het verjongen van een eikenbos een complex en langdurig proces van wel 200 jaar. Al met al is het dus niet vanzelfsprekend dat Frans eikenhout volop verkrijgbaar is. Plankencentrale.nl heeft echter, dankzij jarenlange relaties en intensief contact met Franse producenten, een groot aanbod aan Frans eikenhout in diverse afmetingen. Altijd op voorraad!

Meer lezen?
Wil je meer lezen over de Franse houtproductie? Lees dan verder in de geraadpleegde bronnen:
Integration of Nature Protection in Forest Policy in France en Eikenteelt in Frankrijk.