Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 45,00
Bij aankopen vanaf € 650,00 levering gratis
 

Sortimenten van Europees eiken uit Frankrijk

Tijdens onze inkoopreizen naar Frankrijk bezoeken we veel zagerijen die eikenhout verwerken. Dan zie je ontzettend veel verschillende stapels hout: allerlei balken, verschillende planken en schaaldelen in diverse maten. In dit artikel leggen we uit welke sortimenten onze leveranciers voeren en hoe er gezaagd wordt.
Het zagen van Europees eiken in Frankrijk kent een lange traditie. Welke sortimenten uit een stam gezaagd wordt bepaald door de diameter, de lengte en de kwaliteit van de stam. Daarnaast ligt het aan de technologie van de zagerij, de traditie van het bedrijf en specialisatie of bepaalde producten in het assortiment terecht komen. Er is een duidelijk relatie tussen de sortimenten (zaagproducten) en de eindtoepassingen van het hout.
Bij de moderne industriële producten van Europese zomer- en wintereik kunnen we de volgende belangrijkste sortimenten onderscheiden:

Plaathout (Franse vertaling: Boules / Plots)


Foto 1: voorbeeld van een stam plaathout.

Dit zijn stammen die helemaal in platen gezaagd zijn en die als stam worden gestapeld (opgelat) worden. De stam wordt dus bij elkaar gehouden. De zijkant is niet recht gezaagd maar heeft nog de natuurlijke vorm.

Onbekantrecht hout (Franse vertaling: Dépareillés)

Foto 2: voorbeeld van plaathout.

Dit sortiment bestaat uit platen afkomstig uit verschillende bomen die dan in een bundel worden gestapeld. De zijkant is niet recht gezaagd en heeft nog de natuurlijke vorm.

Bekantrechte planken in vallende breedten(Franse vertaling: Avivés toutes largeurs)

Foto 3: voorbeeld van bekantrechte planken in vallende breedten.

Bekantrechte planken zijn planken waarvan de zijkanten zijn recht gezaagd. Vallende breedten betekent dat een bundel uit planken bestaat van verschillende breedten.

Bekantrechte planken op vaste breedten (Franse vertaling: Avivés largeurs fixes)

Foto 4: voorbeeld van bekantrechte planken op vaste breedten.

Dit zijn planken waarvan de zijkanten zijn rechtgezaagd. Vaste breedten betekent dat een bundel uit planken bestaat van een breedte.

Friezen (Franse vertaling: Frises)

Foto 5: voorbeeld van een bundels friezen.

Friezen zijn bekantrechte planken die op vaste breedten geproduceerd worden. Ze worden friezen genoemd vanwege de afmetingen en toepassing. Het betreft meestal plankjes tussen 70 en 100 mm breed, 27 mm dik en lengten van varieren van 40 cm tot 190 cm.

Balkhout (Franse vertaling: Charpente / Poutre)

Foto 6: voorbeeld van balkhout.

Dit is hout dat meestal gebruikt wordt als constructiehout. De keuze wanneer hout een balk is, is arbitrair. Wij denken dat eikenhout met een dikte van minimaal 60 mm en een breedte van 60 mm balken genoemd kunnen worden.

Vatenhout (Franse vertaling: Merrain / Douelle)

Foto 7: voorbeeld van vatenhout.

Dit zijn stamdelen die geschikt zijn voor de productie van wijn of wiskeyvaten. Dit hout betreft allemaal kwartiers gezaagd hout.

De komende tijd zullen deze sortimenten uitgebreid afzonderlijk per artikel besproken worden: de specificaties , kwaliteiten die geproduceerd worden, kwaliteitsaspecten, eindproducten die er van gemaakt worden.

Wanneer je vragen heeft over dit artikel? Neem gerust contact met ons op: verkoop@plankencentrale.nl.