Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 45,00
Bij aankopen vanaf € 650,00 levering gratis
 

Wengé, een black beauty!

Wengé gedroogd en geschaafd

Wengé, donkere pracht

Wengé, een bijzondere, bijna zwarte houtsoort met mooie tekening, is afkomstig uit Gabon en Congo.

Klanten van Plankencentrale.nl gebruiken wengé voor meubelen en muziekinstrumenten. Over het algemeen wordt het veel gebruikt voor parket- en strokenvloeren, trapleuningen, draaiwerk, beeldhouw- en houtsnijwerk.

Vroeger werd het ook gebruikt voor kozijnen, deuren en betimmeringen. Wengé is tegenwoordig een exclusieve houtsoort geworden. Het geeft meubels of parket een zeer luxueuze uitstraling.

Wil je met wengé aan de slag? Kijk dan verder in de webshop of neem contact met ons op.

Duurzaamheid
Het kernhout heeft een hoge duurzaamheid (klasse 2), maar wij zien dat het niet veel meer buiten wordt toegepast. De beschikbaarheid is namelijk beperkt en er zijn voldoende alternatieven, zoals gemodificeerd essen en douglas. Dat zijn houtsoorten die veel beter verkrijgbaar zijn en ook minder kostbaar.

Oppervlaktebehandeling
Voordat wengé met olie, was of lak behandeld wordt, moet het hout eerst ontvet worden. De inhoudsstoffen kunnen namelijk uitlogen en kunnen in combinatie met lak problemen veroorzaken. Het beste resultaat krijg je wanneer je wengé met olie behandelt en het vervolgens in de hard wax zet. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Aurowax en -olie gebruiken Na uitboenen geeft het hout een hele mooie zijdeglans.

Panga panga
Wengé (botanische naam Millettia laurentii De Wild.) wordt vaak verkocht als panga panga (botanische naam Millettia stuhlmannii Taub.). De houtsoorten lijken veel op elkaar, maar zijn te onderscheiden aan de kleur van de inhoudsstoffen: de vaten van wengé zijn opgevuld met witte stof en die van panga panga met een gele stof. Panga panga komt hoofdzakelijk uit Tanzania en Mozambique terwijl wengé uit Gabon en Congo komt.