Deze scheurtjes worden ook wel haarscheurtjes genoemd en zijn 1 mm tot 3 mm diep (zie foto boven). Ze ontstaan doordat de relatieve luchtvochtigheid van de buitenlucht enige tijd laag is ten gevolge van oostenwind. Oostenwind bevat weinig vochtige lucht. De perioden dat deze winden optreden zijn meestal in de winter en het voorjaar. De scheurtjes bevinden zich in planken door het hele pakket heen (foto 1).
Foto 1: haarscheurtje die ontstaan zijn ten gevolge van een lage luchtvochtigheid.
Oppervlaktenscheuren ontstaan ook wanneer eikenhout, met name in het voorjaar en in de zomer, in de zon ligt. Meestal vertonen alleen de bovenste planken van een pakket deze oppervlaktescheuren, de planken daaronder meestal niet (zie foto stamhout, helemaal boven aan).
Door de bovengenoemde omstandigheden (lage relatieve luchtvochtigheid en/of hoge temperatuur) droogt de oppervlakte zo snel uit dat het hout aan de oppervlakte krimpt. Het hout “daaronder” is veel vochtiger en krimpt niet. Door het verschil in oppervlaktespanning ontstaan deze scheuren.
Gevolgen voor de houtkwaliteit
Tijdens bepaalde fasen van het droogproces wordt vocht toegevoegd zodat de meeste van deze haarscheurtjes zullen verdwijnen. De diepere blijven ook na het drogen en schaven zichtbaar. De vorming van haarscheuren kan voorkomen worden door vers gezaagd eikenhout niet in de zon neer te zetten maar onder een overkapping of een loods die door kan waaien. Ook kan het helpen het hout in de buurt van een bosrand, of vegetatie neer te zetten omdat daar de relatieve luchtvochtigheid altijd hoger is en de droging langzamer gaat.