In dit artikel bespreken we het roken (foto boven) van Europees eiken. Nadat eiken is gerookt geeft het een donkere, verouderde authentieke uitstraling. Het wordt veel toegepast in de parketindustrie en bij de productie van meubels. Het verschil tussen gerookt en niet-gerookt eiken is op de onderstaande foto te zien

Uitleg van het proces
Het roken van eiken is een chemische reactie waarbij de tannines in het eiken reageren met ammoniak. Het resultaat is dat het hout kleurt tot verschillende tinten bruin. Dit roken werkt goed met eiken omdat dat het veel looizuur, gemiddeld 5% (tannine) bevat. Het roken van kastanje hout gaat ook goed omdat het percentage looizuur nog hoger ligt. De meeste houtsoorten bevatten niet veel tannine en dus is roken niet mogelijk.


Foto 1: links niet gerookt naturel eiken en rechts gerookt eiken.

Hoe wordt het hout gerookt?
Meestal wordt het hout in een container in rekken op liggers geplaatst. Een schaaltje met geconcentreerde ammoniak wordt in de ruimte op de grond neer gezet. Vervolgens wordt de container gesloten. Dit is heel belangrijk omdat ammoniakdampen giftig zijn. Afhankelijk van de tijd dat het hout in de container staat kleurt het meer of minder bruin. Dit moet worden uitgeprobeerd. Wel kun je zeggen dat na ongeveer 12 uur het hout duidelijk lichtbruin verkleurd is. Na het roken moet het hout minimaal 48–72 uur buiten de container luchten zodat de ammoniak volledig verdwijnt.

Voordelen- en nadelen van roken
Voordelen van roken zijn: de verkleuring dringt diep in het hout zodat het nog geschuurd of gepolijst kan worden. Het is een natuurlijke verkleuring met veel variatie zodat het een karakteristieke uitstraling geeft. Nadelen zijn: het moet professioneel gebeuren omdat ammoniak giftig is, en de kleurvariatie is moeilijk te controleren.

Heb je vragen over het roken van eiken? Bel of mail ons.

Email
Print

Laatste berichten

4,2 x 190 mm
Vanaf: €9,95 m¹
24,83
4,2 x 190 mm
Vanaf: €11,95 m¹
26,29
4,2 x 150 mm
Vanaf: €7,75 m¹
20,15