Padoek, een hele stabiele houtsoort
Padoek heeft twee bijzondere eigenschappen: de kleur en de stabiliteit.
Na het schaven heeft het hout een dieprode kleur. Deze verkleurt onder invloed van licht naar koffie- of grijsbruin. Geen enkele andere houtsoort is hiermee te vergelijken. Daarnaast is padoek bijzonder stabiel: het hout krimpt en zwelt nauwelijks wanneer de luchtvochtigheid verandert. Er zijn maar enkele houtsoorten die vergelijkbare eigenschappen hebben en voldoende beschikbaar zijn. Dit zijn teak en afzelia.
Wanneer padoek binnen wordt gebruikt geeft het een zeer luxueuze, strakke uitstraling. Het hout bevat geen noesten of andere defecten.
Padoek en enkele alternatieven
Wat maken onze klanten van padoek?
Onze klanten gebruiken padoek om tuinmeubels zoals tafels en banken van te maken. Het werkt bijna niet en kan zonder behandeling toegepast worden. Het wordt heel mooi grijs.
Daarnaast wordt het ook veel toegepast als gevelbekleding, vlonders, voor de vervaarding van meubels en muziekinstrumenten.
Is padoek moeilijk te bewerken?
Machinaal is padoek is makkelijk te bewerken, handmatig wat moeilijker omdat het zo hard is. Het hout laat zich ook goed draaien. Houtstof van padoek kan irritaties aan de longen veroorzaken.
Voordat het behandeld wordt met een lak of een olie moet het eerst ontvet worden. Wanneer er watergedragen verf wordt toegepast dan kunnen de inhoudstoffen uitlogen.
Duurzaamheid
Padoek is ook een hele duurzame houtsoort en kan heel goed buiten gebruikt worden.
Herkomst
Onze geschaafde planken padoek zijn afkomstig van een boomsoort met de botanische naam Pterocarpus soyauxii Taub.. Deze boomsoort groeit in West- en Centraal Afrika in het regenwoud.